В Германия се провеждат парламентарни избори, избирателните секции - общо 73 500 по цялата страна - бяха открити точно в 8 ч (9 ч бълг. време), предадоха ТАСС и ДПА.

Очаква се германските избиратели да дадат четвърти мандат начело на правителството на канцлерката Ангела Меркел, а в същото време да изпратят за първи път в парламента и националистическата и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), отбелязва ДПА.

Право на глас имат 61,5 млн. души. Съгласно сложната избирателна система в страната всеки от тях има два гласа - един за партията, която желае да победи, и втори - за кандидат от своя едномандатен избирателен окръг.

Наблюдателите отбелязват, че често избирателите гласуват за една партия, но за кандидат на друга в своя окръг.
Очаква се консервативният Християндемократически съюз на Меркел да спечели между 34 и 36 на сто от гласовете според последните предизборни анкети от петък. ХДС се надяват на макар и малко мнозинство заедно с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия или със Зелените, или за трипартийна коалиция с тези две по-малки партии. Очаква се СвДП и Зелените да получат съответно 9 и 8 процента.

Ако това се окаже невъзможно, ХДС ще трябва да продължи досегашната си "голяма коалиция" със социалдемократите от ГСДП, които се очаква да получат между 21 и 22 на сто. За АзГ се очаква да гласуват около 11-12 на сто от избирателите.

Тази партия за малко не успя да преодолее изборната бариера от 5-те процента за влизане в парламента на предишните избори през 2013 г. За първи път в 60-годишната история на Германия крайнодясна партия ще бъде представена в Бундестага, посочва ДПА.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да не пропуснат да гласуват. "Гласуването е гражданско задължение. Отидете и гласувайте", писа той в лично мнение в днешния неделен брой на популярния вестник "Билд ам Зонтаг". "Всеки глас има значение, и вашият също. Хората, които не гласуват, позволяват на други да определят бъдещето на нашата страна", посочва президентът.

Щайнмайер е опитен политик, бивш външен министър, който някога бе кандидат за канцлер от ГСДП, отбелязва ДПА.

Избирателните секции трябва да затворят в 18 ч (19 ч бълг. време), след което веднага ще бъдат обявени първите прогнозни резултати от екзит половете. Предварителни официални данни от избирателната комисия се очакват по-късно през нощта.