Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за индустрията и бита, ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив. Той ще се проведе от 25 до 30 септември 2017 г., участват над 600 изложители от близо 40 държави.
Фирмите демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване, машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия. Над 40 новости се състезават в Конкурса за златни медали.


Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. За първи път ще бъде показана мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват от екипа на фирма „Експертите“, автор на изобретението.


От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, включително такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда. Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир, казва неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена от „Елпром ЕМЗ“.
Оригинален подход е използван и при машините, които могат да изкачат стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк“, които са компактни, но работната им височина достига 31 метра. Те са експонати на „Стротех инженеринг“.


Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видят турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone, Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V, Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия.


За първи път в България ще бъде показана уникалната машина Tower 900 на Thermaltake и с нея всеки желаещ може да стриймва на живо любимата си игра за 30 минути, обещават организаторите от GplayTV. TP-Link презентира първия в света 1.8GHz 64-битов четириядрен рутер, а Steelseries - продукти, проектирани специално за електронни спортове.


Това са само част от иновациите в над сто бранша, които ще бъдат представени от участниците в ЕСЕН 2017. Очаква се близо 45 000 посетители от България и Европа да разгледат десетте специализирани изложби в Международен панаир Пловдив. Те ще бъдат отворени от 9 до 18 ч., в последния ден – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева.

В 73-тия Международен технически панаир се включват над 600 участници – директни изложители и представени фирми, от: Австрия, Беларус, Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Китайско Тайпе, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Полша, Република Корея, Румъния, Руска федерация, САЩ, Словашка република, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чешка република, Швейцария, Швеция, Япония

Новите участници са 113, а техните щандове заемат 30% от площта на изложението. На него се завърнаха 37 фирми, които отсъстваха през последните години.

МЕЖДУНАРОДНИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИЗЛОЖБИ
АВТОСВЯТ ПЛОВДИВ – за автомобили
АКВАТЕХ – за технологии и управление на водите
АУТОТЕХ – за транспорт и автосервизно оборудване
ЕЛТЕХ – за електроника и електротехника
ЕНЕКО – за енергетика и екология
ИНФОТЕХ – за информационни технологии
МАШИНОСТРОЕНЕ със секция за агротехника
РОБОХАЙТЕХ – за роботи и роботизирани системи
СТРОЙТЕХ – за строителни материали, машини и технологии
ХИМИЯ – за химическата промишленост

Експозициите са разположени в шест палати и откритите площи край тях.
Най-големи отново са „Машиностроене“ и „Стройтех“ както по брой на участниците, така и по размер на експозиционните площи. Най-голям е ръстът при „Стройтех“.