България трябва да постави твърдо на европейската маса въпроса за двойните стандарти в Европа, заяви пред журналисти в Чепеларе Илияна Йотова. Вицепрезидентът бе почетен гост на първите Хайдушки празници в родопския град и присъства на шествието с пушката на Капитан Петко войвода до паметника му и възстановката по посрещането на героя в Чепеларе, направена от самодейци и сдружение "Родопски хайдути".


"Европредседателството е огромен шанс за България, стига да се възползваме от него. Радвам се, че през миналата седмица най-накрая правителството започна дискусиите по нашите приоритети за тези 6 месеца. Предстоят 2-3 месеца докрая на тази година, които ще бъдат много активни. Защото това е подготовката, една част от събитията ще бъдат изтеглени буквално преди Нова година. Имаше една идея за трите К. Не зная какво се случи с нея, като че ли повече не се разпространява в публичното пространство", коментира пред медиите Йотова.


Според нея, каквото и да реши правителството, важното е да бъде запазен интереса на страната. "Той трябва да бъде поставен много сериозно на европейската маса и като страна, която е външна граница на ЕС, която пази и е гарант за неговата сигурност, както и развитието на целия този регион в Европа - Югоизточният. И най-важното, един от съществените приоритети е разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани. За нас винаги е по-добре около нас и нашите граници да има други страни членки на ЕС, не само за общата сигурност на нашите граждани, а защото това е възможност за икономически и транспортни коридори и в крайна сметка повишаване на стандарта на българските граждани, повече работа. Европа като, че ли гледа на Западните Балкани повече като на икономически проект, на транспортен проект, на проект за инвестиции, отколкото на политическо решение за разширяването на ЕС. Ще трябва да си свършим работата докрай, българската позиция трябва да бъде политическо разширение на ЕС по посока на Западните Балкани", каза Йотова.


Вицепрезидентът подчерта, че за нея друг основен приоритет е членството на България в Шенген, защото то е част от голямата тема за двойните стандарти в Европа. "Докато ги има двойните стандарти, докато Европа се дели на централни страни и периферия, докато има по-развити и по-малко развити страни и това се задълбочава, не можем да говорим за успешен европейски проект. Това са въпросите, които вълнуват всички европейци. Ако България, в своето председателство, намери балансите за тези въпроси и ги постави твърдо на масата, но и със своите предложения като техни отговори, мисля, че ще се радваме на много успешно председателство. Аз съм оптимист, аз вярвам, че ще си свършим работата", заяви Йотова.


Според нея, бъгарина ще бъде истински независим ако се повиши стандарта му на живот. "Ако преборим страшната бедност и мизерия в периферията на страната, в по-малките градове и села, ако успеем да накараме българчетата да ходят на училище, защото 200 000 тази година няма да прекрачат класните стаи, ако има здравеопазване за всеки български гражданин и той се чувства спокоен за себе си и децата си, ще сме истински спокойни и независими", коментира Йотова.


Честванията в Чепеларе се проведоха под патронажа на Председателя на Народното събрание. На тях присъства и Председателя на тракийските дружества в България, за да се почете делото на Петко войвода, дал живота си за свободата на България и 139 години от освобождението на средните Родопи и Чепеларе.


Пушката на Капитан Петко войвода бе уникалния предмет, който накара десетки хора в Чепеларе да се преклонят отново пред свободата на Родината на първите Хайдушки празници. Прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт през 1878 година е предал оръжието си на сбогуване на устовския свещеник Атанас Келпетков, който е бил негов секретар през тази размирна година. Впоследствие потомците на майстора-дюлгерин предават оръжието на смолянския музей, където се съхранява сега.
От РИМ-Смолян представиха пушката на Чепеларе на Хайдушките празници, за да може всички – местни и туристи, да се докоснат лично до свещената реликва и да се върнат към времената, когато сме получили свободата си.