Политическата атмосфера в Каталуния, която се подготвя за референдум за независимост, нараства ежедневно. В Барселона трафикът е парализиран, ключовите пътни артерии са блокирани от полицията, всеки втори обитател се разхожда из града, облечен в наметало с каталунското знаме, пише vk.com.

В социалните мрежи се разпространяват кадри с тежко военно оборудване, което е в региона.

Един от блогърите, които са цитирани от медиите - Жерар Р9, публикува нощно видео на композицията с танкове. Човекът посочва, че клипът е сниман онзи ден през железопътната гара на Лерида. В отговор на паника сред местните жители испанското министерство на отбраната заяви, че страницата с официалния им бюлетин се разпространява по социални мрежи и изпращането на военно оборудване в Каталуния е фалшификация.

Човек може само да познае колко реални са тези кадри и какъв сценарий за развитието на конфронтацията между Барселона и Мадрид може да се очаква през следващите няколко дни.

По-късно стана известно, че видеото за първи път е публикуван през май 2014 г. В описанието на оригиналното видео се съобщава, че е налице предаване на бронирани превозни средства от военната база на Ел-глас (Мадрид) в Националния военен учебен център в Сан Грегорио (Сарагоса).