Много трудно директорите на училища в Айтоско са намерили учители по математика, философия, по английски език и информатика. Стигало се до кандидати от Бургас, до назначения в последния момент, разчитало се и на пенсионери, стана ясно по време на ежегодната среща между кмета на общината Васил Едрев с директорите на учебните заведения, разказва "Флагман".

Глад за учителски кадри се оказа, че има почти навсякъде. Причината не е само в ниското заплащане, обобщиха директорите. И цитираха статистически данни, които сочат, че в продължение на осем поредни години приемът в педагогическите специалности е изключително занижен. Стана ясно още, че след обявеното увеличение на заплатите с 15%, млад специалист в училище ще има стартова заплата от 760 лв. По-важната причина според ръководителите на учебните заведения е, че „трудно се издържа в училище", информира общинският вестник Народен приятел. Професията е тежка и стресът не е съотносим към заплатата.

Още една причина се промъкна в разговорите на директорите. Навремето отличниците ставали учители, а сега е спорно, дали най-успешните ученици тръгват към учителската професия. Все по-често идвали кандидати с отлични дипломи, но без елементарни познания, мотивация и изказ. Стана ясно, че за директор, който иска да формира силен педагогически екип, подобни кандидатури не са приемливи.

С качествени млади специалисти се похвали директорката на училището в с Пирне Илияна Петрова. Приемственост на професията има и в градските училища, похвалиха се колегите й от Айтос.

Тревожен факт е намаляващият брой на учениците. Тенденцията децата в училище да стават все по-малко е резултат от миграционните процеси.

В ОУ „Атанас Манчев" например учениците от 600 преди две-три години, сега са 400. „Имали сме по три-четири паралелки в І клас, сега са две. Същото е и в VІІІ клас", каза директорката Дора Георгиева. Кметът пък сподели, че всеки ден, не само в събота и неделя, сключва бракове - ясен сигнал за преселването на много семейства в чужбина. Уреждали се с добре платена работа - 10 евро на час да миеш прозорци, например. Най-желаната дестинация оставала Германия, най-вече ромите пътували и до Португалия, Белгия и Франция.

Само директорката на СУ „Христо Ботев" Пенка Кирязова не се оплака от липса на ученици. Горе-долу една трета от всички ученици в общината, 1 137 е броят на  възпитаниците на най-старото училище. По-тежко миграцията се отразява на училищата в селата, където броят на учениците и без това е малък.