Хиляди студенти, подкрепящи референдума за независимост на Каталуния, който бе забранен от правителството на Испания, са се събрали около и в основните университети в Барселона и зоват за край на блокажа за вота на независимост. Те носят флагове и банери и викат в подкрепа на десетките арестувани официални лица, съобщаватнаши сънародници, които се намират в центъра на събитията, пише "Флагман".

В момента те изразяват мирно гражданската си позиция, а председателите на студентските сдружения настояват протестът да продължи и през уикенда.

"Испания вече не е същата след събитията от вчера. Преди имаше ред, а сега цари истински хаос. Който не е тук няма как да знае какво се случва, но ситуацията е много напрегната. По курортите, например в Майорка е някакъв ужас! На повечето хора вече им е ясно, че законен референдум няма да се проведе, но никой не може да каже до какво ще доведе това. Испания вече не е това, което беше!", коментира очевидка.

От вътрешното министерство на Испания заявиха по-рано днес, че ще изпратят още полиция към провинцията Каталуния, за да поддържа реда и да подсигури, че забраненият референдум за независимост няма да се състои, пише Ройтерс.

Каталуния, която иска да проведе вот за независимостта си от Испания на 1 октомври, има собствена полиция, която се нарича Мосос д’Ескада въпреки че испанската полиция има районни управления в региона.

Вътрешното министерство не разкри колко още полцейски служители ще изпрати, но испански медии твърдят, че между 3000 и 4000 униформени вече са пристигнали или са напът за провинцията.

Те ще се присъединят към близо 5000 други техни колеги, позиционирани в региона, и още близо 17 000 служители на Мосос.

Каталунското правителство по-рано тази седмица обвини испанските власти в превземане на цялата администрация, след като полицията нахлу в офисите и арестува множество официални лица, а Министерството на финансите пое контрол над местния финансов департамент.