Американският актьор Морган Фриймън , който записа видеобръщение с призив президентът Тръмп да каже цялата истина за намесата на Русия в американските президентски избори, очаквано се натъкна на очерняща руска реакция.http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/morgan-friyman-prizovava-za-borba-sreshtu-rusiya-i-shpionina-putin-video

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство ( и острие на руската пропаганда при всяка “заплаха” за образа на Путин, Лавров и компания ) пусна злъчно съобщение в социалните мрежи, в което твърди, че Фриймън бил “подхлъзнат”.

Дотук- стандартно. Макар освен да е логично ( за такива, като нея да реагират по този начин), е същевременно не много логично да се надсмиват над незначителността на личността на Фрийман, а същевременно да се занимават с един актьор, мобилизирайки наличния висш държавен арсенал за контририране на неговата изява ( включваща и Песков, говорител на Кремъл и лично на Путин).

Захарова можеше да избере още много други примери, за да се бори с казаното от Фрийман срещу полковника от КГБ Путин, но избра да сравнява холивудската звезда в това негово амплоа не с друг, а с Колин Пауъл, бившият държавен секретар, повярвал в наличието на химическо оръжие в Ирак. Фрийъман е подхлъзнат като него, заявява Захарова.

Коварството в това сравнение е във факта, че без да акцентира върху цвета на кожата на двамата, тя на практика налива вода в расистката мелница. Защото общото между Фриймън и Пауъл е техният афроамерикански произход. Расизмът, за който в Москва още от съветско време обичат да бичуват Америка, е дълбоко вкоренен в руското съзнание и Захарова свири на тази струна с втория план на своята първосигналност,за да внушава омраза към “негрите”, които съветските и другари от оня виц обичаха да взимат под свое крило с въпроса “ а вие защо биете негрите”.

НА СНИМКИТЕ: Морган Фрийман и Колин Пауъл

Share on Facebook