Пловдивската полиция отбеляза Европейския ден без жертви на пътя 21 семптември. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На събитието на ул. "Младежка" присъстваха представители на КАТ, общинари, както и граждани, предаде репортер на Glas.bg.

"Полагаме усилия за избягване тежки произшествия, често завършващи с фатален край. През последните години обществото повиши своя интерес и своето внимание към произшествията на пътя. За нас всеки един ден е 21 септември. Всичко зависи обаче от нас самите", посочи говорителят на КАТ Пловдив Ботьо Гиргинов.

Заместник-кметът Георги Титюков апелира шофьорите да бъдат внимателни не само на днешната дата: "Нека водачите да са внимателни по пътищата не само на 21 септември. Само с общи усилия можем да сведем жертвите до минимум.

Във връзка с отбелязването на този ден много известни българи застанаха зад тази кауза. Те изпратиха свои снимки, придружени с кратки послания за разумно шофиране. Сред тях са Христо Стоичков, футболният треньор Стойчо Младенов, концертмайсторът на Пловдивската опера Мичо Димитров, рали пилотите Константин Маршавелов и Димитър Илиев.

"Никой не е спечелил от много бързане. Имам едно ПТП - един полицай ме бутна пред парламента", откровен е в посланието си за разумно шофиране Стоичков.

"Когато сме на пътя, трябва винаги да оказваме уважение към останалите участници в движението. Това е мой личен закон", призова шофьорите Стойчо Младенов.

Като цяло от началото на годината в Пловдив и областта се отчита спад на катастрофите и жертвите на пътя. Все пак статистиката е показва, че загубилите живота си при инциденти на пътя са 35, произшествията са 637, а ранените 825.

Какво заявиха шефът на КАТ Пловдив Димитър Димитров и зам.-шефът на ОДМВР Пловдив Димитър Събчев, вижте в прикаченото видео: