По възрастови причини повечето днешни българи няма как да помнят вносния възторг в съветска България от полета в космоса на прогресивните съветски кучета Белка и Стрелка. Животинките бяха обявени за герои на съветската космическа програма и имената им не слизаха от пропагандния афиш на своето време.

Като гледам днес бойката снимка на руския прокурор Юрий Чайка и “крепкото” му ръкостискане с Бойко, се опитвам да си представя дали руснакът е спазил руската традиция да бъдат порусначвани българските имена, отказвайки да “чуят” и произнесат на български нещо, което могат да си кажат в собствена интрпретация. Например моето кратко име Иво НИКОГА не пожелаха да произнесат за 5 години в Москва иначе, освен като Ива. Бързо разбрах, че е безсмислено да ги поправям.

Ето защо имам обосновано предположение, че и Чайка е наричал Бойко по същата руска логика Бойка. Направо си ги представям двамцата като двойка: Чайка и Бойка, като Белка и Стрелка.

Извън рамките на шегата с имената, и други мисли възниквт във връзка с топлия прием на Чайка, посрещнат като държавен глава у нас. От съборажения за (не)сигурност и от опасения от граждански претестни акции бяха спестени  церемониите в чест на безцеремонния гост, натрапващ на България дискредитиращия печат на московския режим.

Борисов обаче отново се изяви по обичайния си начин като “въшка на чело” с нещо неочаквано, доказвайки за пореден път, че е способен да придаде и най-сухарското събитие колорита на байганьовското бръщолевене.

Ако Чайка борави, според наистина скъпернически комюникета на прокуратурта за неговите изяви, с арсенала на възможно най-изтърканите изрази за дружбата между народите, славянската спойка и прочее клишета, известни до болка на всеки чувствителен ( към съветизацията) българин, то Борисов сколаса да изтърси поредната изненада за същината на своето събеседване с руския началник. Били си говорили за руските туристи и Борисов благодарил чрез Чайка на руските служби, които съдействали да се гарантира сигурността  на тези пратеници на дружбата ( скрепена с някой друг милион приходи).

Все се надявахме, че руските туристи от постсъветския период правят доброволен, направо ласкателен за нас избор да ни посещават и даряват с част от спестяванията си, но от Борисов научихме, че лично той се е застъпил пред Путин да не ги спира да пътешестват до нашите курорти. Онзи му обещал срещу обещание да ги пазим. Така че руските туристи, този безценен ресурс в промотирането на дружбата от страна на Борисов ( макар те да са значително по-малко от туристите от бившия соцлагар, сред които особено много са поляците и румънците), се откроиха за пореден път като коз в междудържавните отношения именно като производна на договорка между вождовете на Русия България.

А поводът да научим колко задължени сме не само ние на руските туристи, но преди всичко лично на Борисов и Путин, стана тъкмо преразказът на онова, което си бъбрили Чайка и Бойка. Благодарим и ние на службите, които колкото и да финтираха граждани и журналисти, държейки в постоянна мъгла местонахождението на странната руска птица, кацнала у нас,  все пак не можаха да запушат устата на нашия премиер да ни развесели за пореден път с глупостите си.

 

НА СНИМКАТА: Цацаров показва- “ето така долетя Чайка”

 

Share on Facebook