В максимално най-кратки срокове ще бъде изготвен проект на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград. Това съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов след срещата, организирана  вчера от областния управител Здравко Димитров. На нея присъстваха  кметовете на общините Пловдив, Асеновград, Куклен и "Родопи", представители на  Напоителни системи, ЕВН “Електроразпределение - Юг“, Областно пътно управление - Пловдив, фирмата - изпълнител "ИСА - 2000" и "Пътпроект", проектанти, главни архитекти и експерти. Вицепремиерът Томислав Дончев пристигна на заседанието, но остана само няколко минути, колкото да поздрави участниците и да види чертежите на пътя Пловдив - Асеновград. 

Премиерът Бойко Борисов, който лично се ангажира с транспортните проекти около Пловдив, се е обадил в ранния следобед на Здравко Димитров, за да получи от първа ръка информация как е минала работната среща. 

"За съжаление някой гений е махнал навремето локалните платна от проекта на Асеновградско шосе, но ние не можем да лишим бизнеса от достъп до обектите", коментира Здравко Димитров. Шефът на АПИ обясни, че от двете страни на пътя Пловдив - Асеновград ще има по две платна с 6 метра габарит. Имотите, които попадат в локалните платна, засега не са преброени. Те ще станат ясни, след като се изготви проект. Тогава ще бъде определена както за тяхното отчуждаване, така и за строителството на локалните платна. 

До дни ще бъде решен проблемът с коригирането на напоителните и отводнителните канали, които минават през трасето ще бъде решен до дни. Проект ще се изготвя също така за кръговите кръстовища на Долни Воден и в началото на Асеновград. Те също не са предвидени в сегашното разширение на пътя, който струва 24,5 млн. лева. Проектирането на локалните платна е ангажимент на трите общини Асеновград, Куклен и "Родопи", а държавата ще поеме финансиране, включително и за отчуждаването на имотите, каза инж. Дончо Атанасов.

От ЕВН предадоха проекта за електрозахранване на „Тракия икономическа зона“, чиято процедура очаква решение вече 6 месеца. Кметът на Пловдив Иван Тотев увери, че забележките по проекта за кръговото на изхода на Пловдив, до караулката, са отстранени и парцеларният план е готов за съгласуване. 

Строителите от "ИСА - 2000" вчера положиха първия асфалт на новото трасе с дължина над 10 км между Пловдив и Асеновград. Участъкът от 400-500 метра беше асфалтиран, за да се вземат проби. Ако качеството отговаря на стандартите, ще започне изграждането на пътната конструкция по цялото ново трасе. На обекта се работи с ударни темпове и строителите се шегуваха вчера, че ако им възложат Коматевско шосе, ще го завършат за три дни. 

Удвояването на Околовръстно шосе и изграждането на източния обход от "Скобелева майка" и Ягодовско шосе до пътя за Асеновград също бяха коментирани на срещата. В момента се уточняват последните детайли по проекта за 7-километровото трасе с четири ленти, което ще затвори околовръстния пръстен около областния град. Предстои да бъде изготвен парцеларен план, след което ще започне отчуждаване.