Пет човешки скелета са открити при археологическите разкопки край Асеновград. При работата на терен археолозите се натъкнали още на част от сграда, за която предполагат, че е жилищна.  

Новооткритите гробове са част от средновековен некропол, на който археолозите попаднали преди години. Предполага се, че гробовете не са на знатни хора, а на бедни християнски семейства, тъй като в тях не е бил положен никакъв инвентар. Предстои антрополозите да установят точните възраст и пол на намерените човешки останки. 

Междувременно стана ясно, че интерес за изследователите е северната стена на крепостта Воден. Мястото се проучва за четвърта поредна година. Засега са открити 33 гроба, за които се предполага, че датират от 13. век. Намирани са още златна обеца, монети и средновековни керамични фрагменти.

В разкопките участва екип от студенти с научен ръководител д-р Здравка Коркутова, заместник-ръководител доц. д-р Стоян Попов и музейни специалисти от Исторически музей Асеновград с ръководител Иван Дуков.

Средновековна крепост Воден се намира на 3 км западно от Асеновград, над квартал Горни Воден. 

Проучванията се провеждат за четвърти път, като тази година акцентът беше върху северната стена на крепостта. По време на първите теренни проучвания в периода от 1978 до 1982 година са открити западната стена, крепостни кули и некропол от XIV век. До момента е проучена част от средновековния акропол с 60 разкрити гроба и 22 гробни съоръжения. На север от сегашния параклис „Свети Димитър” е разкрита част от крепостната стена. Намерени са фрагменти от кухненска и трапезна керамика, бронзови монети и печати от XI век.  

В продължение на години крепостта е била предмет на разрушаване. Вследствие на множество иманярски изкопи е било нарушено вътрешното крепостно пространство.  Новите проучвания тази година започнаха с разчистване на терена, за да се ограничат набезите и посегателствата.  

Крепостта Воден е известна като крепост на великия доместик на западните владения на Византия и основател на Бачковския манастир - Григорий Бакуриани.