Върховният административен съд (ВАС) започна делото, заведено от Върховната административна прокуратура въпреки искането на КЕВР да не се дава ход на производството, а ако това не стане, то да бъде спряно. То бе образувано по протест на Върховната административна прокуратура, а вчера приключи разглеждането му по същество.
 
Протестът се основава на обстоятелството, че към момента, когато е започнало производството за промяна на цената на енергията пред КЕВР, самата комисия не е имала законно основание да стори това действие, пише "Монитор". 

Очаква се ВАС да се произнесе по основателността на протеста на прокуратурата в 7-дневен срок цените на парното и тока се връщат отпреди поскъпването от 7 април, ако протестът на ВАП бъде уважен от съда и ВАС отмени решението на КЕВР за увеличението, като незаконно. Това означава, че парното и топлата вода, доставяни от различните тецове в страната трябва да поевтинеят с между 17 и 37%. Отделно с 2 на сто трябва да падне и токът за битовите потребители. По-ниските цени обаче ще са от датата на вземането на ВАС.

В случай, че протестът не бъде уважен, според изрична разпоредба на закона за енергетиката, решенията на КЕВР от този вид се прилагат от момента , в който са взети и тяхното оспорване, както се случи, не спира изпълнението им. Високите цени продължават да действат, тоест ако протестът не бъде уважен, все едно нищо не се е случило.

Драстичното поскъпване на природния газ от 1 април 2017 г., което също е оспорено от ВАП, още не е приключило. Насрочено е за разглеждане за октомври тази година.