Работна среща във връзка с Околовръстния път на Пловдив се проведе в Областна управа, предаде реппортер на Glas.bg. Основните теми, които се засегнаха бе нуждата от изграждане на локални платна, както по крайградския път, така и по отсечката Пловдив- Асеновград.

"От днес на преден план излиза източната част на Околовръстно шосе. Възникват проблеми и то непрекъснато - с отводняването, с ЕВН. Някой гений на мисълта е махнал локалните на Пловдив-Асеновград. Ние не можем да оставим бизнеса без път.

Сега поправяме всичко, а това струва пари. Има проблем с Околовръстното до Коматево. Трасето там ще се мести, вместо да минава по старото трасе. Това ще доведе до много тежки отчуждителни и скъпи процедури. Хубавото е, че срещаме разбиране от държавата, посочи обласният управител.

Шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов посочи, че създаване на локалните платна и отчуждителните процедури са задължения на Общините, а самото изграждане на Околовръстното до Ягодово ще се финансира от АПИ.    

"Въпросът с локалните платна е задължение на общините. За Пловдив-Асеновград задължение на общините остават отчуждителните процедури и проектите на платната.Никой не знае колко ще струват тези платна. Общините ще се занимават с проектирането на Пловдив-Асеновград.

Пътят Пловдив-Асеновград и Околовръстното на Пловдив трябва да имат локални платна. Това е. Там ще са две платна по 6 метра, с такъв габарит.Предстои много работа, тук е ангажирана и държавата. Такива оперативки ще правим всеки вторник.

Трафикът по Околовръстното е огромен, ужасен е. Имаме данните, знаем в АПИ за какво става въпрос. По три, по четири - увеличен е многократно от 2008 или 2012 например.

В момента работата е затруднена по пътя, защото не се знае къде ще са връзките на локалните платна с главния път.

За Околовръстното до Ягодово в момента се изготвят количествените сметки, за да можем по най-бърз начин да обявим процедури. Там всичко по този проект ще се финансира с пари от АПИ. Кметовете още не знаят колко имота ще трябва да се отчуждават. До другия вторник трябва вече да знаят", уточи инж. Атанасов.

 

Докъде е стигнал ремонта на пътя Пловдив-Асеновград, можете да виите в прикаченото видео: