Сенатът на САЩ прие своята версия на проектозакон за финансиране на разходите за отбрана, който предоставя 700 милиарда долара за бюджетната 2018 година, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БНТ. Приетата от Сената версия представлява голямо увеличение на бюджетните разходи, надхвърлящо поисканото от президента на САЩ Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на ремилитаризацията, отбелязва АФП.

Сенаторите приеха закона с голямо мнозинство от 89 гласа "за" и 8 "против".

През юли Камарата на представителите прие своя версия на бюджета за отбрана, която предвижда 696 милиарда долара. Предстои работа по уеднаквяване на двете версии, отбелязва АФП.

Сенаторите уточниха, че с предоставените средства трябва да бъдат закупени 4 изтребителя Ф-35, с 24 повече от поисканите от Тръмп, както и 13 нови кораба. Президентът на САЩ беше поискал закупуването на 8 кораба. Освен това разходите за противоракетна отбрана ще бъдат увеличени с 8 на сто повече, отколкото поиска правителството (общо 8,5 милиарда долара).

Предоставените средства отговарят на желанието на Тръмп за по-голяма и по-силна армия, но създават възможност за сблъсък по отношение на разходите на правителството по-късно тази година, отбелязва Ройтерс.

Освен това Сенатът гласува да забрани използването на продукти на фирмата "Касперски" от федералното правителство, като се позова на опасенията, че тя може да е под контрола на Кремъл и да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.