Има лобизъм. Проблемът за изтребителите остава скрит. Затъва се в технологично-експертни разговори, а публиката се пита какво се случва. Политиците дължат отговорите на обществото. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 политологът Страхил Делийски.

"Става въпрос за лобизъм, според Румен Радев, а Бойко Борисов заявява, че няма достатъчно пари. Двамата си говорят на различен език", допълни Делийски.  

Относно факта, че Румен Радев е подготвял опорни точки и е изпращал справки за придобиване на изтребители Грипен до тогавашния примиер Пламен ОрешарскиДелийски заяви: 

"В документа не може да има нищо притеснително, нормално е да се поиска мнението на Румен Радев по този въпрос, тъй като тогава е бил експерт като заместник-командир на българските ВВС. Оплитането в лобистката интерпрентация е проблем, върху който хората не могат да влияят", отбеляза Страхил Делийски

Според него не е сложно Слави Трифонов да получи подкрепа, ако създаде нов политически проект.

По темата за изтребителите, според политолога Димитър Ганев, безспорно има политически натиск.  

"Противоречието между Радев и Борисов не е вредно за офертите, защото по този начин фирмите ще се конкурират помежду си. Страната може да бъде печеливша от този спор между двамата. Нормално е Борисов да се допита до Радев като експерт във ВВС",подчерта Димитър Ганев.

Според него Радев и Борисов поддържат напрежение помежду си, което не е в интерес и полза на нито една от двете страни.  

"Пряка заплаха от Русия за България няма, диалогът с Русия не е прекратен. Това е заиграване с русофилските чувства на българското общество", коментира Димитър Ганев относно  изтъкнатата като заплаха за националната ни сигурност Русия в доклада на Министерския съвет.

За евентуален нов политически проект на Слави Трифонов Димитър Ганев подчерта, че има много въпросителни.

"Ново и популистко. Не е ясно ще поеме ли Слави Трифонов лидерството на евентуален нов политически проект, ще успее ли да задържи интереса върху себе си.  Не е ясно какъв ще бъде форматът на проекта – движение или партия, кои ще са хората около Слави Трифонов", каза още Димитър Ганев.