Севернокорейската ядрена заплаха е надвиснала заплашително над годишната среща на лидерите от целия свят тази седмица в ООН в Ню Йорк, където дипломати с нетърпение очакват първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред 193-членното Общо събрание, пише Ройтерс.

Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред в залата на Общото събрание на ООН за речта на Тръмп утре сутринта местно време, която ще засегне темата за ескалиращата криза, в която американският президент и Пхенян си отправиха взаимни заплахи за военни действия.

Въпреки скептичното си отношение към ползата от международните организации и ООН по-специално, Тръмп ще търси подкрепа за строги мерки срещу Северна Корея, докато акцентира върху своето послание за "Америка на първо място" в речта си пред Общото събрание.

"Това не е проблем между САЩ и Северна Корея. Това е въпрос между света и Северна Корея", заяви в петък съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който подобно на Тръмп встъпи в длъжност през януари, планира да се срещне поотделно със "засегнатите страни", в това число и севернокорейския министър на външните работи И Йон-хо в кулоарите на 72-ото Общо събрание.

"Решението може да бъде само политическо. Военното действие може само да предизвика опустошение в такива мащаби, че ефектът от него ще бъде преодолян след няколко поколения", предупреди Гутериш в сряда.

Преди седмица 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН единодушно приеха своята девета резолюция от 2006 г. насам срещу севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че санкциите забраняват 90 процента от декларирания официално износ на азиатската страна. За Пхенян тя каза, че "сега отговорът е изцяло в техните ръце".

В програма на телевизия Си Ен Ен вчера Хейли каза, че Вашингтон "доста е изчерпал" опциите си за Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН.

Севернокорейският външен министър би трябвало да говори пред Общото събрание на ООН в петък.

Иран

Някои лидери също така ще накарат Тръмп да не се откаже от споразумението от 2015 г. за намаляване на иранските ядрени амбиции в замяна на вдигането на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени на Иран. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче казва, че е време сделката "да се поправи или да се отмени".

Министрите на външните работи на Иран, САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Китай и Франция - страните, подписали споразумението - трябва да се срещнат в сряда преди изтичането през октомври на крайния срок, в който Тръмп трябва да каже на американския Конгрес дали вярва, че Техеран се придържа към разпоредбите на онова, което той нарича "най-лошата сделка договаряна досега".

Запитан в петък за посланието на Москва към Вашингтон, руският постоянен представител в ООН Василий Небезня каза: "Останете в Съвместния всеобхващащ план за действие (иранската ядрена сделка)".

Високопоставен дипломат от Съвета за сигурност на ООН, пожелал да запази анонимност, каза: "Изправени сме пред истинска несигурност във връзка със Северна Коря и е леко опасно да добавяме друг източник на несигурност във връзка с Иран".

Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей каза вчера, че неговата страна няма да бъде тормозена от САЩ и ще отвърне силно на "всяко погрешно действие" от страна на Вашингтон във връзка с ядрената сделка.

Иран и Северна Корея ще са темите, които ще се обсъждат най-много и на срещата на министерство равнище на Съвета за сигурност в четвъртък, насрочена по искане на САЩ, за да се обсъди разпространението на оръжията за масово поразяване.

Мианма, климат и реформа на ООН

Лидерите и дипломатите ще имат срещи, посветени и на продължаващите от дълго време кризи, в това число Либия, Сирия, Южен Судан, Мали, Централноафриканската република, Йемен и Ирак. Към този списък в последния момент бе добавена и Мианма, в която ООН нарече насилието срещу рохингите "етническо прочистване".

Великобритания трябва да е домакин на министерска среща днес, на която ще се обсъжда как властите на Мианма да бъдат накарани да прекратят военната си офанзива в щата Ракхайн, заради която над 400 000 рохинги избягаха в Бангладеш.

След като Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от повратното глобално споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени, няколко заседания на високо равнище са планирани в кулоарите на Общото събрание в подкрепа на договора.

"Климатичните промени за сериозна заплаха", каза Гутериш пред репортери. "Ураганите и наводненията по света ни напомнят, че екстремните метеорологични събития се очаква да станат по-чести и по-сериозни заради климатичните промени", допълни той.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън както изглежда остави отворена вратата пред САЩ да остане в парижкото споразумение "при подходящите условия".

"Президентът каза, че е отворен към установяване на тези условия, при които ние можем да останем ангажирани заедно с другите по този въпрос, който, ние всички сме съгласни, че си остава един предизвикателен въпрос", каза Тилърсън в предаване на телевизия Си Би Ес вчера.

Тръмп ще се опита да намери подкрепа за реформиране на ООН, която той веднъж нарече "клуб, в който хората се събират, говорят и си прекарват добре".

САЩ е най-големият донор на ООН и Тръмп се оплака, че Вашингтон плаща прекалено много.

"ООН разбира се има страхотен потенциал да реализира своите основополагащи идеи, но само ако е ръководен по-ефикасно и по-ефективно", каза Макмастър в петък.

/БТА/