Каква трябва да е съдбата на паметниците, които не харесваме? Имаме ли право да заличаваме символите на историята? Тези въпроси са актуални не само у нас, но и по света.

Неолибералните режими все по-усилено се организират към ревизиране на традиционните ценности и символика и тяхното заличаване.

Затова Lentata.com ви предлага обзор – какво се случва с „неудобните“ паметници в САЩ, където под претекста на „правата и дискриминацията“ - Движението за справедливост на чернокожите поиска да се махнат множество паметници на знакови за историята на САЩ личности, като Томас Джеферсън, например.

Защо се получи така, че някой претендира, че един паметник му пречи и трябва да бъде махнат? И докъде ще стигнем, ако продължаваме безразлично да оставяме историята да бъде изтривана с гумичката на новите „правозащитници“ и лобисти?...

***

Дебатът дали да се премахнат исторически паметници и символи, които почитат Конфедеративните американски щати* и техните лидери набира все по-голяма популярност в САЩ.

(*Конфедерацията е обединение на 11 щата, които се отделят от Съединените щати от 1861 до 1865 година по време на Гражданската война. Първоначално тя се състои от щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Мисисипи, Тексас, Флорида и Южна Каролина. Те се намират в южната част на САЩ, където основният поминък е производството на памук, с което са заети робите. Съответно Конфедерацията е привърженик на робството. След началото на гражданската война се присъединяват и другите четири щата Арканзас, Вирджиния, Северна Каролина и Тенеси.)

Поддръжниците на движението Black Lives Matter, което се бори за свобода и справедливост за всички чернокожи, виждат в паметниците символи на бялото превъзходство. Техните противници пък считат, че премахването на паметниците е акт на заличаване на историята.

В началото на август демонстрация на „бели националисти“ в Шарлътсвил, Вирджиния, взе жертва след като автомобил се вряза в тълпа от контрапротестиращи и уби една от тях, Хедър Хейър.

Повод за протеста беше статуя на Робърт Едуард Лий, един от най-известните генерали на Конфедерацията.

Статуята съществува от 1924 година, но в последните няколко години граждани и служители на общината искат тя да бъде премахната. Те имат подкрепата на организации като N.A.A.C.P., Националната асоциация за развитието на цветнокожите.

Това събитие предизвика национален дебат как да се постъпи с паметниците на Конфедерацията, които изобилстват в южните щати и обиждат поддръжниците на Black Lives Matter.

Въпросът е повдиган и преди, например по време на Фестивала на книгата във Вирджиния, когато Кристин Закос, общински съветник в Шарлътсвил, попитала дали общината трябва да помисли по въпроса с премахването на паметници. Тълпата я погледнала изумено, а след това Кристин получила заплашителни съобщения по телефона и имейла си. Коментарът на Кристин се появява в точния момент, тъй като само месец преди това е убит 17-годишния чернокож Трейвън Мартин. Неговият убиец, Джордж Зимерман е оправдан от съда и това още повече засилва движението Black Lives Matter.

Точно месец след злополучния протест за премахване на статуята на Робърт Е. Лий се състои друг протест в университета във Вирджиния, който също се намира в Шарлътсвил. Този път под прицел е статуя на президента Томас Джеферсън.

Протестиращи от Black Lives Matter покрили статуята с черен плат и поставили плакати с думите: „Т. Дж. е расист“.

Според Washington Times на протеста са присъствали около стотина студенти, които скандирали: „Не на Тръмп, не на Ку Клукс Клан и не на расизма в UVA“. Един от говорителите на протеста, останал анонимен, заявил:

„Можем и трябва да осъдим насилието отпреди месец и същевременно да признаем Джеферсън за изнасилвач, расист и робовладелец“.

Томас Джеферсън действително е притежавал стотици роби, но също така е работил в посока прекратяване на робството.

Местният вестник Daily Progress съобщава, че повод за този протест е отказът на университета да премахне поддръжниците на „бялото превъзходство“ от кампуса, както и паметните плочи, свързани с Конфедерацията от ротондата на университета.

Според проучване от 2016-та година в САЩ има повече от 1,500 конфедеративни символи, статуи и монументи, включително имена на училища и магистрали.

Премахването на тези паметници се случва не само във Вирджиния. Примерите постоянно се увеличават. Един от най-престижните американски университети „Дюк“ премахна статуя на Робърт Е. Лий, други протестиращи свалиха статуя на войник от Конфедерацията пред съдебната палата в Дърам, Северна Каролина, а кметицата на Балтимор е наредила да бъдат отстранени четири монумента, твърдейки, че това е в интерес на обществената безопасност.

Разделението между двете противникови групи е осезаемо. И двете страни притежават много привърженици.

Когато заместник-кметът на Шарлътсвил, Уес Белами, казва, че е въодушевен от решимостта на хората да поправят нещата от миналото, едновременно го аплодират и освиркват.  

*** 

По публикацията работи: Таня Стойнова