Групата Volkswagen обяви началото на изследователския проект L3Pilot, който ще продължи 4 години. Неговата цел е изпитване на системи за автономно движение на автомобили в 11 европейски държави.

В реални условия ще бъдат тествани 100 автомобили, оборудвани с автопилоти от трето и четвърто ниво по стандарта SEA. Те ще бъдат управлявани от 1000 шофьора както в градски условия, така и на магистрали и междуградски пътища. Резултатът от изпитанията ще послужи за усъвършенстване на технологиите за безпилотни автомобили.

Бюджетът на програмата е 68 млн. евро, като от тях 36 млн. евро идват от Европейската комисия.

Лидер и координатор на проекта е Volkswagen Group, която ще си партнира с Audi, BMW Group, Centro Ricerche Fiat SCPA, Daimler, Ford, Honda R&D Europe, Jaguar Land Rover, Opel Automobile, Groupe PSA, Renault, Toyota Motor Europe, Volvo Car Corporation, Autoliv, Delphi Deutschland и FEV Group.

Според Volkswagen, това е първият в света проект за проверка на комплексните функции за автономно придвижване в реални условия от всякакъв тип. За целта ще бъде използвана и помощта на редица организации.

От страна на учените ще участват Германският аерокосмически център, както и университети и институти от Германия, Италия, Финландия, Великобритания, Норвегия и Австрия. Като консултант е привлечена и Международната автомобилна федерация (ФИА).

Повече подобни новини четете в Automedia.