Още една детска градина в Пловдив има група по обучение на метода "Монсетори". След ЦДГ "Майчина грижа“, ЦДГ "Мирослава“, ОДЗ "Буратино, ЦДГ "Велимира“ и ЦДГ "Мир“, от днес и ЦДГ "Марица" има група по безкрайно интересния и полезен обучителен метод.

Планът на община Пловдив е до края на 2018 г. програмата да е обхванала около 20% от педагозите в града, тоест да има около 180 обучени "Монтесори" преподаватели в системата за ранна детска грижа.

"Вече имаме резултати от работата по тази система те са видими. Над 500 са "Монтесори" децата в пловдивските детски градини. Общината инвестира между 10 и 11 000 лева в група. Групите се между 20-28 деца.

Месечните такси остават без промяна - 50 лева. Идеята на общината е догодина две-три градини, в които има групи "Монтесори", изцяло да преминат на обучение по този метод. Курсът на обучение и подготовка на преподавателите е 10 месеца и струва 800 лева", каза заместник-кметът Стефан Стоянов.

"Това е шеста градина с тази система в града. Трудно се приемат новите неща и засега обучението по тази система е по желание. Но пък родителите сами вече търсят групи "Монтесори"", каза от своя страна кметът Иван Тотев.

И допълни: "Догодина очаквайте още детски градини, в които децата ще се обучават по тази система. Обучението на педагозите продължава дълго, а и на общината ѝ трябва поне 1 година, за да приготви и пригоди помещенията за тази система".

Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст. Основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател, методът се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. Заради огромния си принос към съвременното образование, Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда.

Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която детето да може да се развива.

Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си кой „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. Девизът на педагогиката на Монтесори е: “Помогни ми да се справя сам!”.