Жители на Куртово Конаре отново настояха за спиране на кариерата за мрамор до селото или ще сезират Европейската комисия, обявиха от Инициативния комитет  на селото на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Концесията е дадена по право на фирма "Персенк Инвест" без тръжна процедура, каза председателят на ИК и бивш кмет на селото Стоян Кънев. От фирмата са имитирали търговско откритие на нещо, което отдавна съществува, обясни той и посочи, че тази кариера е експлоатирана от БДЖ от 1966 г. 

Ако до месец вицепремиерът Валери Симеонов не внесе предложение в Министерския съвет за прекратяване на концесията, ще се обърнем към ЕК с жалба за нерегламентирана държавна помощ, каза Васил Къдринов.

От инициативния комитет очакват също прокуратурата да се самосезира или те ще я сезират, защото разполагат с документи. 
Жителите на селото се оплакаха, че три години концесионерът е работил без оросителна система и е засипал нивите и градините им. 

Освен това за около три години било добито двойно количество варовик в сравнение с последните 40 години, което довело до унищожаване и на пътната инфраструктура. Работещата вече оросителна система не помага, защото в сухо време трябва да се полива непрекъснато, а толкова вода в реката няма, уточниха още от ИК.