Предстоящата среща в София на руския главен прокурор Чайка и неговия български аналог Цацаров  няма да е прецедент.

Главният прокурор Сотир Цацаров се озова вчера в Москва при генералния прокурор на Русия Юрий Чайка. Двамата си говорили, че народите ни са свързани от общи корени, история, азбука и с празника на славянската писменост. Прокурорите на България и Русия ще усъвършенстват сътрудничеството си по отношение на екстрадициите. Същите бяха целите и при посещението на бившия главен прокурор Никола Филчев в Москва през далечната 2001 г. Тогава руският му колега Владимир Устинов го попитал има ли вероятност у нас да бъде възстановена монархията. Филчев отговорил отрицателно.

СНИМКА: Генералната прокуратура на Руската федерация

В своя декларация една българска партия постави като приоритет на своя протест срещу проруското статукво в България отрицанието на руския режим и връзките с него. Това,  до колкото ми е известно, е прецедент. Случвало се е руската агресия да бъде осъждана в партийни документи като част от цялото. Не веднъж отделни български демократи са правили изявления в същия смисъл. Но демарш, в който от името на една партия се осъжда режима на Путин ( по конкретен повод) досега не е имало. https://dabulgaria.bg/da-balgariya-prizovavame-vsichki-predstaviteli-na-balgarskata-darzhava-na-koito-predstoi-da-se-sreshtnat-s-generalniya-prokuror-na-rusiya-da-otkazhat/

Мога само да се надявам, че това ще се превърне в пример за правилната посока, в която да се търси обединителна платформа между искрено проевропейските партии в България и да стане общ знаменател, какъвто може да бъде само защитата на националната сигурност и избраната от България посока на евроатлантическо развитие от най-голямата заплаха срещу нея.

„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение, но е и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.

Поддържането на контакти с г-н Чайка не е въпрос на необходим протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ показва, че – с изключение на Унгария – други страни от ЕС не осъществяват подобни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално предпочитание от страна на г-н Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящето ръководство на прокуратурата на РБ намира организационно и ценностно сродство.

Макар и в неизмеримо по-малък мащаб, българската прокуратура под ръководството на г-н Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на председателя на Венецианската комисия тя е изградена по съветски образец и не само не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция. Подобно на г-н Чайка и г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони. Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности. Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим. Нямаме съмнение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде поредно петно в отношенията между двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с г-н Юрий Чайка, да откажат”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: http://ivo.bg/2017/09/15/цацаров-вика-чайка/

Share on Facebook