Знаете ли що е Арайолуш? Не бързайте с антитурските изводи- не е като джумбуш, окомуш, юруш и прочее турцизми в нашия език.

Сайтът на президента Румен Радев оповести, че Германия ще “подкрепи усилията на България за защита на външните граници”. Това се казва в официалното българско съобщение за срещата на Радев с германския президент Щайнмайер в Малта. https://www.president.bg/news3942/frank-valter-shtaynmayer-na-sreshta-s-rumen-radev-germaniya-shte-podkrepi-usiliyata-na-balgariya-za-zashtita-na-vanshnite-evropeyski-granitsi.html

Президентите на България и Германия са разговаряли на предварителна среща на неформалния форум “Арайолуш” за политически диалог, основан  през 2003 г. в едноименния португалския град  от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо.

България е поканена ( от Полша и Португалия на срещата на групата в Германия през 2015 г.) като участник във форума през 2013 г. Това се случва през мандата на Росен Плевнелиев. Но този факт, както и обстоятелството, че през 2016 г. България става домакин на форума у нас пак по време на мандата на Плевнелиев ( вероятно е направил впечатление, за да го “уважат” като “новобранец”?), е “пропуснат” в съобщението на днешното българско президентство.

Форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет, т.е. изпълняват предимно представителни функции в държавите, които не са президентски републики.

А сега да се върнем към темата за обещанието на германския президент Щайнмайер ( най-разтревоженият германски управленец от санкциите срещу Русия), от чието мнение нищо не зависи във взимането на важни решения в Германия, обещаващ подкрепа на България на среща на чужда територия с българския президент Радев, който е негов аналог в България ( и по двете линии- хем нищо не зависи от Радев, хем пък жалее за санкциите срещу Русия).

Лотар де Мезиер, вътрешен министър на Германия, който изразява реалната политика на Берлин спрямо България ( да не се бърка със знаменитата реалполитик от края на 19 век на канцлера Бисмарк, любител на свършените факти от позицията на силата, най – вече военната), заяви всъщност нещо коренно различно: че България и Румъния нямат шансове да се присъединят към Шенген в Близко бъдеще. http://www.dnes.bg/world/2017/09/14/germaniia-ne-vijda-shans-bylgariia-skoro-da-e-v-shengen.353326

Справка що е Шенген: http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/bg/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.12.4.html

Малтийската разходка на Радев продължи с нулев политически ефект, но пък със светски отражения в неотразимите ни медии.https://dariknews.bg/novini/sviat/desislava-radeva-privleche-vnimanieto-v-malta-snimki-2048354

Разходката му  напомня за апетита за забавления  на неговия аналог Георги Първанов от годините, когато летеше от Виетнам до Аржентина ( без да  е добре дошъл в официално качество в столиците на западните ни съюзници от първа величина).

За сметка на това, както се вижда от снимките, край президента Радев неотменно са не само охранителите ( на които това им е работа, все пак), но и охранителят на руския интерес в антуража му Иво Христов, началник на кабинета му. Той е до него на срещата с германския президент , но и пред него на срещата му на улицата с местни български заселници. Присъствието му напомня на ролята на партийния секретар в групата на съветските туристи в България, който бди да не би някой да кривне от стадото от правата линия на поведение, за която организираните екскурзианти със съветски паспорти биваха инструктирани като част от процедурата по разрешение за тяхното прекарване дори в прекараната от съветския колониализъм НРБ.

Питам сериозно познавачите на протокола и на международната практика: началникът на кабинета на един президент не е ли все пак “кабинетен плъх”, организиращ, координиращ и т.н., но не и придружаващ демонстративно държавния глава? Или в нашия случай трябва да е на първа линия винаги, за да се вижда “от когото трябва”, че най-важният пилот в българския държавен самолет не е оставен да лети без политофицер в кабината?

 

Share on Facebook