Все още не е намерено мястото на теча на авариралия магистрален водопровод по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ до хотел „Тримонциум“, съобщи инж. Динко Господинов, експерт от дружество „ВиК“-Пловдив

Пред Радио Пловдив той обясни, че се разкопава на две места около паркинга на хотела, но откриването на теча е трудно. Затова е невъзможно точното ангажиране с прогноза кога аварията ще бъде отстранена. Надеждата ми е, че до към 19 – 20 часа ще се справим, каза Динко Господинов. Това е втора авария в този участък на централния булевард само за последните часове, призна експертът. По думите му, пробивите се дължат на износването на материала - етернитовите тръби са на 60 – 70 години, затова гумените уплътнителни пръстени (муфи) по магистралния водопровод започват да пропускат.

През 2012-та година при последното преасфалтиране на отсечката на бул. "Цар Борис Трети Обединител" от Тунела до Сточна гара не са сменяни водопроводни тръби, тъй като тогава не е имало течове, обясни Динко Господинов. Припомням, преди пет години големите булеварди в Пловдив бяха преасфалтирани с близо 6 милиона лева от бюджета на общината, осигурени от 13-те млн.лв. от приемането на софийските бали боклук.

През 2007-ма година Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна заем от 11 милиона евро на „ВИК“-Пловдив за  подмяна на амортизираната водопроводна мрежа в града. Парите са усвоени изцяло и е сменена около 12 километра мрежа, а цялата водопроводна мрежа на Пловдив е близо 600 километра, посочи Господинов. Според него е необходима цялостна подмяна на водопроводната мрежа на Пловдив, но това е твърде скъпо и почти невъзмонжно на този етап.

Има проект за цялостна подмяна на магистралния водопровод по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ в този проблемен участък от Тримонциум до Сточна гара, съобщи Динко Господинов. По думите му, не е планирано обаче кога ще стане това, не се знае и колко ще струва.