Нова инициатива за грижа за възрастните и самотни хора, до момента без аналог в България, стартира на 1 август на територията на район "Централен" в Пловдив. Тя обаче беше представена едва днес и ще продължи до 31 декември.

Социалната програма осигурява почасово обслужване на лица с трайни увреждания и възрастни хора в домовете им от мобилен екип.

"Идеята се раждаше през последните години, но узря през изминалата тежка зима. Ангажирахме много сили и ресурси в грижите за самотните хора в нужда", каза на представянето кметът Иван Тотев.

Инициативата е пилотна. В нея участват Общината, БЧК и УМБАЛ "Свети Георги". Нуждаещите се могат да се обаждат денонощно на телефон 0700 147 44. От началото на проекта вече има регистрирани 32 случая. След обаждането и регистрирането, един от трите мобилни екипа ще посети изпаднали в нужда човек.

"Самотните възрастни хора могат да заяват своите проблеми. Обикновено те са свързани със здравословното им състояние, невъзможността за излизане и закупуване на храна, водене на преглед при личния лекар, купуване на лекарства", уточни Таня Георгиева, която е председател на Областния съвет на БЧК в Пловдив.

Регистриралите се получават паник бутон, който е свързан със СОТ, ако станат обект на нападение в дома си, както и такъв за спешна медицинска помощ.

"С този проект запълване една тежка липса в здравната система, защото в нея липсват грижите за самотните възрастни хора, било то в домовете им или в болницата. УМБАЛ "Свети Георги" ще приема всеки от изпадналите в нужда регистрирани хора в Спешното отделение", пък допълни директорът на най-голямото лечебно заведение в Южна България проф. Карен Джамбазов.

"Ако програмата покаже добри резултати, ще бъде мислено в насока тя да обхване целогодишно целия град", каза от своя страна зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков.