На протести и шествия в цялата страна над 400 000 французи протестираха вчера против очакваната в края на септември реформа на трудовото законодателство, предават местни медии. Това съобщи генералният секретар на профсъюза Обща конфедерация на труда Филип Мартинес в ефира на радио "Йороп-1". 

Основното шествие се състоя в Париж, като в него участвали около 60 000 души по данни на профсъюза. Полицията оцени броя на участниците на 24 000 души. 

Аналогични акции се състояха и в други френски градове. По данни на профсъюза в Марсилия в протеста са участвали 60 000 души, а по данни на полицията - 7500. В Тулуза профсъюзите съобщиха за протест с участието на 16 000 души (по други данни - около 8000). 

Съобщава се, че при шествието в Париж е имало сблъсъци между радикални протестиращи и полицията. Демонстрантите замерваха служителите на реда с камъни и тежки предмети, а те отговориха със сълзотворен газ.

По данни на парижкото вътрешно министерство безредиците са били предизвикани от "около 300 души, криещи лицата си с маски". Трима души са задържани, един протестиращ е приет в болница. При опит за нападение срещу полицейска част е било използвано и водно оръдие.

Подобни безредици се състояха след края на профсъюзното шествие и в град Нант, където по традиция са активни левите радикални групи. Там също са задържани трима души. Съобщения за подобни инциденти са получени и от градовете Лион и Марсилия.