От днес Пловдив отново е „Сцена на кръстопът“. Откриването на 21-ото издание на престижния Есенен международен театрален фестивал е тази вечер от 19 часа в Пловдивския драматичен театър.

Началото ще бъде дадено традиционно от пловдивската трупа с премиерата със спектакъла „Руски мармалад“, който е препратка към творчеството на Чехов. „Големият руски въпрос: Какво да се прави?, се е трансформирал в ироничното: Има ли смисъл да правим, каквото и да било?“, твърди авторката на пиесата Людмила Улицкая.

Утре в Камерната зала на театъра домакините ще представят втората си премиера - спектакъла „Момчето от последния чин“. 

В продължение на две седмици под тепетата ще гостуват най-добрите заглавия от цяла България. Ценителите на театралното изкуство ще имат шанса да видят представлението  „Последното изкушение“ на Народния театър „Иван Вазов“с режисьор Веселка Кунчева. Академичната трупа ще доведе и „Мнимия болен“.

Плевенският театър ще участва с номинирания за две награди Икар – „Цимбелин“ на Лилия Абаджиева. Друго забележително представление – „Саломе“ на театър „Българска армия“, ще даде възможност на публиката да се наслади на изключителния талант на режисьора Диана Добрева, която излиза на сцената и като актриса. Под тепетата пристига и най-добрият спектакъл на тазгодишните Аскеери – „Еквус“ на Младежкия театър.

Изключителната Меглена Каралабмова ще изиграе ролята, донесла й Аскеер тази година в спектакъла „Разговори с мама“ на Театър 199.

Ще ни гостуват Театър „София“, Столичният куклен театър, трупите на Хасковския и Сатиричния театри.

Фестивалът не изневерява на традицията и ще срещне пловдивската публика с бъдещите звезди на сцената – студентите от НАТФИЗ от класа на Ивайло Христов. Те ще представят своята „Комедия от грешки“. „Сцена на кръстопът“ ще посрещне и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

Фестивалът ще продължи до 23 септември, а афишът включва 21 представления от четири страни. Множеството съпътстващи прояви ще превърнат Пловдив в есенна театрална столица.

Партньори на престижния форум са домакините от Драматичен театър-Пловдив, Община Пловдив и Министерство на културата. Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2017 година.