Приключи заседанието на Пазарджишкия районен съд по мярката за неотклонение на Лазар Влайков, с чийто пистолет беше убит човек в село Виноградец. Решението дали Влайков да остане в ареста се очаква всеки момент. За първи път бяха оповестени подробности от разпита на шестгодишния Юри, за когото се твърди, че е прострелял 47-годишния Наско Тонкев.

Окръжният прокурор на Пазарджик обяви в съдебната зала, че при разпита на шестгодишното дете, то е казало, че в нощта на 31-ви август самият Лазар Влайков му е дал бойният пистолет "Глог" и детето е натиснало спусъка. Рабира се има свидетели, които твърдят обратното, разпитани са 13 души. Кой точно е произвел фаталният изстрел, ще стане ясно от балистичната експертиза.

Лазар Влайков помоли съда за по лека мярка, тъй като има болни родители и няма кой да се грижи за тях. Съдебният състав заседава. Адвокатите му добавиха като аргумент и чистото съдебно минало на Лазар Влайков. 

По-рано Окръжната прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, поради опасността Влайков да се укрие или да извърши друго престъпление. Причината за забавянето на делото днес е прокурорска грешка.

Проблемът е в това, че Окръжната прокуратура изпрати искането за постоянен арест на Окръжния съд, без това производство да е в неговата компетентност. Поради това се наложи съдия Георги Веселинов да го прекрати, тъй като престъплението на задържания вчера Влайков е подсъдно на Районния съд и той трябва да се произнесе по исканата мярка за неотклонение.

Наложи се ново запознаване с материалите, този път от районен съдия, и сега предстои да се вземе решение дали да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение на бившия вече председател на Общинския съвет в Септември.  На извънреден брифинг вчера прокуратурата разкритикува действията на пазарджишките прокурори след инцидента.