Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България - 6 септември, който е и празник на Пловдив, ще бъде отбелязан с една уникална по рода си изложба. Тя носи името "Непознатата война", която показва забравени страници от първата голяма война в историята на човечеството, наричана "Европейската”, а по-късно и "Световната” война.

"Изложбата е традиционна и ние всяка година подаряваме на пловдивчани и гостите на града по една такава изложба. Тези изложби са посветени или на Съединението на България или на събития от пловдивската история.

В случая търсим много индиректно връзка между Съединението и Първата Световна война. Тя е последващият опит за завършване на българската национално-обединителна програма, за жалост неуспешен", каза директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев.

За първи път е показана пълната колекция от оръжия от войната, които се съхраняват във фонда на музея - стрелково оръжие, тежка картечница "Максим Соколов”, бомби, саби и друго военно снаряжение.

Изложбата представя и колекцията от рисунки на капитан Владимир Чомаков – внук на доктор Стоян Чомаков, фронтови релации, карти, дневници, писма, смъртни актове на загинали пловдивчани.

За първи път ще бъдат презентирани и заснети материали от експедицията "По бойния път на Девети пехотен пловдивски полк”, проведена в Гърция, Турция и Македония от екип на музея през 2015 година.

Изложбата ще бъде открита утре официално в 19:45 от президента Румен Радев или вице-президента Илияна Йотова. Иначе тя може да бъде видяна от пловдивчани и гостите на града още от 9:00 ч. на празничния ден. "Планираме тя да остане експонирана до май месец следващата година", допълни още Шивачев.