Празничната програма за пловдивчани навръх Деня на Съединението на 6 септември ще започне още в 9.30 часа, когато стартира 42-ият Международен мемориален маратон "Съединение". Началото на маратона ще бъде дадено на площада в град Съединение, а финала е в Пловдив на едноименния площад. От компанията за парфюмерия и козметика - Рефан, която тази година бе обявена за Любима марка на България, са осигурили над 100 подаръка за участниците. Наградите ще са от серията "Blue Orchid" на Refan. Маратонът се организира от движение "Спорт за всички".

Ето какво още ще се случи в празнизния ден:

От 12 часа на пл. "Стефан Станболов" ще свири Духовият оркестър на Пловдив, а в парк "Лаута" - оркестър "Канарите".

Богатата концертна програма включва и изява на Биг Бенд-Пловдив в 17.30 часа на площада пред Общината, както и концерт на Държавна опера - Пловдив в 19.30 часа в Цар-Симеоновата градина.

Ще бъде спазена и традицията празнуващите пловдивчани да видят възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от комитет "Родолюбие" от 19 часа пред Военния клуб.

Музеят на Съединението ще представи и изложбата "Непознатата война“. Вечерта от 20.30 часа е Тържествената заря-проверка на пл. "Съединение".