Един полк бил на поход и когато стигнал в едно делище се разквартирувал временно там! Ненадейно полковника който бил главнокомандващ изчезнал. Тък като към полка имало войскови писар който се грижел за всичката документация, освен това водил и дневник на полка. Седнал писара над дневника и започнал да вписва случилото се:
"Ден първи. Полковника изчезна незнайно къде? Казах на войниците че е заминал по някаква работа без да спомене кога ще се връща. Дисциплината привидно се запази до вечерта когато всички войници се отдадоха на гуляй и запълниха селските кръчми! Провизиите на селото бяха изчерпани до сутринта. Вече нямаме нищо за ядене и пиене, последните пилета и стомни с вино бяха изядени и изпити преди час!"
"Ден втори. Все още никаква следа от полковника! Започва да ме тревожи деморализацията и ниската дисциплина сред войската когато няма начело командир. Войниците се отдадоха на разврат и на*баха всяка жена в селото многкратно!"
"Ден трети. Полковника все още е в неизвестност. Морала сред хората стигна критично ниско ниво. Освен жените от предната вечер, войниците подкараха и мъжете наред! Ужаса е пълен!"
"Ден четвърти. Полковника най-накрая се завърна. И настана един разврат..."