На четиримата мароканци, които се явиха днес в испанския Национален съд като заподозрени за атентатите с 15 жертви в Каталуния, бяха повдигнати обвинения в убийства с терористичен характер, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Четиримата заподозрени са подведени под отговорност за принадлежност към терористична организация, убийства с терористичен характер и притежание на експлозиви, заяви източникът.

Очаква се съдията, разследващ атентатите, тази вечер да реши дали да ги остави в ареста. Прокуратурата настоява те да останат там.

Двама от заподозрените казаха пред съдията, че местен имам е бил идеологът на екстремистката клетка, извършила атаките и планирала още по-мащабни атентати, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки съдебен източник.

Абделбаки Ес Сати, бивш имам в град Рипол, откъдето били повечето от членовете на клетката, загинал при експлозията в къща в нощта преди атентата с микробус в Барселона, докато групата подготвяла експлозивите за извършването на по-голям атентат.

Само един от четиримата заподозрени призна днес, че е бил част от 12-членната клетка. Мохамед Хули Шемлал, на 21 години, каза пред съда, че групата е подготвяла атака срещу паметници в Барселона, а имамът е имал намерение да се самовзриви.

Заподозреният Дрис Укабир призна пред прокурора, че е наел микробусите, с които бяха извършени нападенията, но смятал, че те ще се използват за местене на багаж от жилище. Според цитиран от АП съдебен източник 27-годишният Укабир отрекъл да е част от терористичната клетка. Той обяснил, че първоначално казал пред полицията, че документите му били откраднати от брат му Муса Укабир от страх.

Третият с повдигнати обвинения е 27-годишният Мохамед Аяла, притежател на автомобила Ауди, използван в атака в Камбрилс, а четвъртият - Салх ел Кариб, приятел Дрис и управител на магазинче за телефонни разговори в чужбина.