Терористичната клетка от Барселона е подготвяла много по-мащабен атентат с експлозиви. Това призна един от четиримата оцелели - Мохамед Хули Шемлал, които бяха задържани от полицията. Днес те се явиха пред съда в Мадрид, предаде Франс прес, като се позовава на източник от съда.

Шемлал е потвърдил пред съдия изявленията си от ареста. Според тях клетката е подготвяла атентат с още по-голям мащаб от двете нападения в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 15 и бяха ранени над 120 човека.

Плановете се осуетили след взрива в работилницата им край каталунската столица. При експлозията загина и имамът, радикализирал няколко от атентаторите.

21-годишният Шемлал е бил задържан в къща в град Алканар, съобщи ТАСС, като се позовава на в. "Мундо".

През нощта на 16 срещу 17 август в сградата отекна взрив, при който Шемлал бе ранен. Според него експлозията станала, докато клетката приготвяла бомби за планирания голям атентат в Барселона.

Нападенията в каталунската столица и град Камбрилс са били извършени заради провала на първоначалния план, който терористите подготвяли няколко месеца.

Прокурорът иска Шемлал да бъде задържан без право на освобождаване под гаранция. Решението на съда ще бъде обявено, след като и останалите трима заподозрени дадат показания.

Следователите смятат Шемлал за ключов свидетел, защото е единственият, за когото е сигурно, че е пребивавал в къщата в Алканар и може да разкаже какво са правели там терористите, отбелязва АФП. До вчера каталунската полиция не разкриваше самоличността му.

Под отломките на къщата в Алканар полицията откри 120 газови бутилки и следи от вещества, използвани за производството на триацетонов трипероксид - взривно вещество, предпочитано от групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите. (БТА)