В последните дни проточилият се ремонт на Коматевско шосе, е тема №1 в Пловдив. Срокът, който е две години (730 дни) изтича на 20 октомври, а работата е до никъде.

В отчаянието си коматевци стигнаха до идеята да протестират, като блокират Околовръстното шосе на 3 септември и изобщо във всеки един ден след това. Пловдив настръхна, защото и без това движението по шосето е адски натоварено. Наложи се вчера кметът Иван Тотев да успокоява недоволните жители на квартала. Обясненията обаче, които даде, подхождат за наивници и едва ли има разумен човек в Коматево, който да им повярва - археология, ВиК и други такива.

Днес репортер на Glas.bg отиде на място да провери дали има някакво раздвижване по разкопаното шосе. Работници има - неколцина със светлоотразителни жилетки на фирмана-изпълнител "Щрабаг", но без каски, редяха бордюри пред "Филкаб". Малко по-нагоре два багера копаеха трасето на бъдещия път.

ВиК също бяха там, макар и в скромен и камерен състав. Няколко работници на фирма-подизпълнител копаеха канали за кабели. Или ако направим сметката, то горе-долу днес тя би изглеждала така: 30-ина работници с лопати, три багера, няколко камиона и друга по-маломерна строителна техника.

Вече е повече от ясно, че широко прокламираният краен срок 1 септември няма да бъде спазен. Нещо повече - изобщо не е ясно дали ще се спази и 730-дневният такъв, който тиктака от 20 октомври 2015 година. Дано времето се задържи така хладно, защото явно, че разхлаждането от вчера раздвижи работата по обекта, който чака все пак един ден да бъде завършен.

В противен случай коматевци ще скочат на протести и ще си припомнят времето, когато също така протестираха и затваряха улици, но с искане за ремонт на шосето.