Две севернокорейски доставки за сирийска правителствена агенция, отговаряща за програмата на Сирия за химически оръжия, са били прехванати през изминалите шест месеца, предаде Ройтерс, като се позова на поверителен доклад на ООН относно нарушенията от страна на Северна Корея на наложените й санкции.

Докладът е изготвен от група от независими експерти на ООН. Тя го е представила на Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец и вчера Ройтерс се е запознал с него. В него няма подробности кога и къде са били прехванати двете пратки и какво точно са съдържали.

В доклада, съдържащ 37 страници, се казва, че комисията от експерти разследва сигнали за забранено сътрудничество в областта на химическите, балистичните и конвенционалните оръжия между Сирия и Северна Корея.

Две страни членки са прехванали доставки, предназначени за Сирия, а трета страна членка е информирала експертната комисия, че има основания да се смята, че прехванатите пратки са били част от договор между Сирия и Севернокорейската корпорация за развитие на търговията в областта на минното дело.

Тази структура е поставена още от 2009 г. в черния списък на Съвета за сигурност и е описаната като ключов търговец на оръжия на Пхенян и като износител на оборудване, свързано с балистичните ракети и конвенционалните оръжия. През март 2016 г. Съветът за сигурност постави в черния си списък двама представители на севернокорейската корпорация в Сирия.

Експертите на ООН казват в доклада си, че дейностите между Сирия и Северна Корея, които разследват, включват сътрудничество по сирийската програма за ракети Скъд и по програмата за поддръжка и ремонт на сирийските противоракетни системи.

Експертите разследват и използването на нервнопаралитично вещество в Малайзия за убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун през февруари.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради програмата й за балистични ракети и заради ядрената й програма. Санкциите бяха затегнати заради петте ядрени опита и четирите опита с ракети с голям обсег на Пхенян.

Сирия пък се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г. съгласно сделка, договорена от Русия и САЩ. Въпреки това дипломати и оръжейни инспектори подозират, че Сирия може би тайно е запазила или е развила нови способности за производство на химически оръжия.

По време на шестгодишната война в Сирия забраненият нервнопаралитичен газ зарин е бил използван най-малко два пъти, докато използването на хлор като оръжие бе широкоразпространено. Сирийското правителство на няколко пъти отрича да е използвало химически оръжия.

/БТА/