Причиняваме на косата си какви ли не несправедливости, само и само да изглеждаме по начин, по който на нас ни е угодно. Боядисването, изсушаването, прегарянето са само малка част от мъченията. Добрата новина е, че може да се сдобием с натурални кичури, без да малтретираме космите си с химия.

Руси кичури
Лимон. Преди да се изложите на слънце, намокрете косата си с лимонов сок. Киселината в него, когато се нагрее, отваря кутикулите на косата и изсветлява пигмента на косъма. Съотношението на лимоновия тоник е 1:3 в полза на водата.
Мед. – Внего се съдържа ензимът глюкозна оксидаза, който произвежда водороден пероксид, действащ като избелващ агент. Смесете 1:4 мед с дестилирана вода, оставете два часа, за да се смесят продуктите. Може да добавите 2 ч.л. кардамон, който също има избелващи свойства. Нанесете микстурата върху мокра коса, сложете шапка за баня и постойте час. След това изплакнете само с балсам, забравете за шампоана. Ако на пипане косата ви се струва още лепкава, измийте с оцетна вода.
Лайка. Сварете доволно количество от тази билка и полейте с нея мократа си и чиста коса. Увийте я с кърпа и останете така 10 мин.

Червени кичури
Къната е най-безболезненият начин косата ви да придобие ален оттенък. Чаят от ройбос също може да помогне за това начинание. Ако искате да изсветлите червената си основа, сварете 5 чаени торбички от билката. След като се изстуди достатъчно, полейте косата си. След 30 мин изплакнете. Чаят от хибискус е друго природно средство за червени кичури. Ако искате да постигнете по бургунди наситеност на косата си, то това е начинът. Освен това предпазва от разцепване на крайчетата и заздравява косъма. Напръскайте сухата коса с чая от хибискус, разрешете, след час изплакнете. Цвеклото е друг естествен „фризьор“. Смесете ? ч.ч. сок от цвекло с ? ч.ч. сок от морков и с получената смес масажирайте косата си. След час изплакнете.

За тъмни кичури
Запарете 5 торбички черен чай поне за 5 мин. Оставете настрани да се охлади напълно. Не използвайте светли кърпи за косата. На прясно измита коса излейте отварата, а след това сложете шапка за баня. След час изплакнете. Може да опитате и с кафе. Сварете и изстудете 1 ч.ч. от кофеиновата напитка, смесете я с 2 ч.ч. лив-ин балсам и 2 с.л. мляно кафе. Какаото е следващият помощник на по-тъмните кичури. Смесете 1/2 ч.ч. какао, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. ябълков оцет.