Американски войник, дезертирал преди над 50 години в Северна Корея, е починал миналата година в Пхенян, потвърждавайки на смъртния си одър, че остава верен на "великия ръководител Ким Чен Ун", съобщиха неговите синове, предадоха Франс прес и БТА.

Джеймс Джоузеф Дреснок бил сред малцината американски войници, дезертирали в Северна Корея след Корейската война (1950-1953 г.). Поделението му било разположено в Южна Корея; през 1962 г. той прекосил демилитаризираната зона, разделяща Севера и Юга.

После бил показван в севернокорейски пропагандни филми като последния известен американски войник, избягал в КНДР - другите дотогава починали или получили разрешение да си заминат.

Във видеоразговор, качен в петък на севернокорейския сайт Uriminzokkiri, Тед и Джеймс Дреснок потвърждават, че баща им е починал през ноември 2016 г. вследствие на мозъчно-съдова атака.

"Баща ни живя в прегръдките на Републиката и получаваше от партията само обич и грижи, докато почина на 74-годишна възраст", казва по-големият син Тед Дреснок.

Също като баща си той носи военната униформа на севернокорейците, украсена със значка с ликовете на Ким Ир-сен - основателя на КНДР, и на неговия син и наследник Ким Чен Ир.

Двамата мъже говорят слабо корейски със силен акцент от Севера.

"Баща ни искаше да служим предано на нашия велик ръководител Ким Чен Ун", добавя Тед Дреснок, който носи и корейското име Хон Сун Чол.

По повод неотдавнашното засилване на напрежението между Вашингтон и Пхенян във връзка с балистичната и ядрената програма на Севера Тед Дреснок предупреждава "американските империалисти", че разпалват "военна истерия", без да знаят нищо за армията на КНДР, нито за народа на страната.

Ако избухне война, "няма да пропуснем случая да изличим САЩ завинаги от картата на света", заканва се синът на дезертьора.