През 2005 г. край с. Кръстевич разкрихме тракийско селище от 5-4 век пр.х. с доста гръцка керамика и монетно съкровище от сребърни монети, заяви доц. Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря.

Интересното е, че през последните 5-6 години открихме светилище, което се оказа нетрадиционно. Светилище с храм, който е построен по древногръцки образец и носи характерните черти на древногръцките храмове от класическата епоха. 

Тази година продължават разкопките за проучване и уточняване на някои архитектурни детайли на самия храм. Културният пласт е около 60 см., разкрито е едно монументално стълбище, а архитектурата е характерна за древна Гърция. Тази архитектура също е прецизна като древноримската. Това са много добре подредени  монументални детайли. Явно е показател, че в дервността в района е имало гръцко население, което заедно с тракийското е извършвало търговска и занаятчийска дейност.

Били са привлечени от богатите рудни находища около Панагюрище и същинска Средна гора.

Разкопките на термите  в Хисаря започват 1993 г. Разкрит е монументален балнеокомплекс, който дава нова информация за строителството, историята и селището около минералните извори. Сега термите са една великолепна туристическа атракция с течаща минерална вода в басейните.

Доц. Маджаров посочи, че тази година за първи път разкопките са финансирани по проект от Министерството на култура. Така заедно със средства на музея и помощ от общината се справят с работата на терен.

Тази година амбицията на екипа е проучване на северното помещение на термите. До сега е открита част от колектора, който е отвеждал водата от термите. Целта е разкриване на трасето на водопроводната система. Така ще се разбере, какъв е начинът на захващане на минералната вода и различните разклонения.