Семейство от малцинствата не беше допуснато днес да ползва басейна на Нептун в Пловдив. 35-годишният Юсеин Ефенди, съпругата му Ана и 7-годишният им син не успяха да покрият изискванията на плувния комплекс и останаха на паркинга, пише "Марица".

"Наредихме се пред касата да си платим, а момчето на входа само ни изгледа и каза: Отивайте пред бариерата. И ни изгони. Не ни даде никакви обяснения, не ни поиска документи. Нищо. В същото време след нас други хора влязоха без проблем", оплака се пред Марица.бг Юсеин, докато се опитваше да обясни на момчето си защо няма да плуват във водата.

От три години семейството живее в Германия близо до Щутгарт. В отпуската се върнали в родния Пловдив и решили да зарадват детето, като го заведат на плаж. Купили нови банси, кърпи и джапанки. „Ето, 60 лева съм платил за тях”, стискаше касовата бележка бащата в опит да докаже, че е напълно изряден за плажа.

„Тези хора не покриват изискванията на плажа за бански костюм и чехли. Това е причината да не ги допуснем. Попитах ги дали имат бански и те казаха, че нямат. Категорично не може да става въпрос за дискриминация. Имаме редовни клиенти роми. Случвало се е да не пускаме и българи, които не отговарят на изискванията”, обясни момчето на входа на комплекса, което обаче не пожела да се представи и да бъде снимано.