Окръжна прокуратура-Пловдив провежда разследване за извършени тежки умишлени престъпления – измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай и изпиране на пари. В резултат на разследването по случая е установено, че за периода месец ноември 2014 г. – месец юни 2017 г. С.П.С., на 47 години, е извършила множество измами на територията на страната, като е ощетила различни лица, придобивайки за себе си облага на стойност над 400 000 лв.

При тази си дейност С.П.С. се е представяла за длъжностно лице, вкл. за служител на прокуратурата. По отношение на С.П.С. е повдигнато обвинение за общо седем измами, извършени при условията на продължавано престъпление, като престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – престъпление по чл.211 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от три до десет години, като е предвидена от закона възможност и за конфискация до ½ на имуществото на виновния.

От събраните по делото доказателства е установено, че С.П.С., в съучастие със съпруга си И.Б.С., последният на 52 г., в гр.Пловдив, са извършвали финансови операции и сделки с парите, придобити от С.П.С. в резултат на измамите.

В тази връзка им е повдигнато обвинение за престъпление по чл.253 от НК за т.нар. „пране на пари“, което са извършили в съучастие. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на Окръжна прокуратура-Пловдив за срок от 72 часа.