©
В пълно медийно затъмнение започна и втората акция на община Асеновград по събарянето на поредната порция ромски къщи в махалата "Лозница". За предстоящото бутане знаеха само от местната власт, наетата строителна фирма и полицията. От изпратеното пост фактум от общинския пресцентър съобщение става ясно, че кметът на община Асеновград Емил Караиванов бил издал на 20 юли т.г. общо 16 заповеди за събаряне на незаконни постройки в местността "Лаково" над квартал "Лозница". Пет от тях обжалвали кметските заповеди в административния съд. Освен полицейска охрана, на мястото имало и пожарникари, както и линейка и социални работници.

Това е второто събаряне на незаконни постройки в махалата, след като в края на юни група роми нападнаха деца гребци, родителите и треньорите им. Тогава цял Асеновград се вдигна на протести, по време на които се искаше незаконните къщи в ромската махала да бъдат съборени, пришълците от други краища на страната да бъдат върнати по родните им места и бързо правосъдие за виновниците за мелето. 

Протестиращите искаха и увеличаване на полицаите в Асеновград, както и пълна забрана за движение на ромски каруци из града. Те отправиха и други искания в поредица срещи с общинските власти, на някои от които присъства и вицепремиерът Валери Симеонов. След първото събаряне на незаконни къщи в махалата преди около 3 седмици протестиращи обясниха, че тогава са били бутнати само необитаеми постройки.