51 гледания   |  Още видео
Страхът става господар на света, а хората все по-често се превръщаме в броячи на жертвите. Няма държава, която да бъде застрахована от тероризъм. Доказателство за това са атаките в САЩ от 11 септември 2001 г., когато дори страната с най-мощната система за сигурност допусна да се случи подобна трагедия, посочи в студиото на "България сутрин" бившият депутат и журналист Росен Петров.

"Засиленото полицейско присъствие не може да пребори тероризма. То може да намали в краткосрочен план дребната битова престъпност. И въпреки статистиката на Евростат отпреди няколко дни, че България е страната в Европейския съюз с най-големи разходи като процент от БВП, oтделени за органите на реда, в никакъв случай тя не е подготвена за борба с тероризма", категоричен бе Петров.

Пред Bulgaria ON AIR адвокат Николай Хаджигенов заяви, че въпреки усилената борба с тероризма, докато са налице подобни нападения, войната с него не може да се счита за спечелена. И за съжаление, многобройните жертви по цял свят ще продължават да се множат.

"Срещу тероризма трябва да се воюва "на тъмно", по начин, по който никой да не разбере, допълни още той.

Вчера следобед десетки загинаха, след като микробус се заби в пешеходци на един от най-популярните булеварди в Барселона. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се.

В телефонен разговор сънародничката ни Леда Трифонова, която живее в Барселона, сподели, че обстановката все още е неспокойна, полицейското присъствие е засилено, но вчерашният атентат в никакъв случай няма да попречи на нормалното ежедневие на хората в града.

Георги Харизанов от Института за дясна политика уточни в студиото на Симеон Белев, че за разлика от испанската, българската граница е затворена и не пристигат безконтролни кораби с мигранти без документи от Северна Африка и Близкия Изток. В страната ни ги няма и капсулираните гета от хора с радикални възгледи, които се наблюдават в Испания.

Но докато терористичните групировки необезпокоявано са оставени да харчат милиарди, никой по света не е застрахован от нападение, допълни Харизанов.