Каталунската полиция потвърди, че един човек е бил задържан във връзка с атаката в Барселона, но уточни, че няма заподозрени, укрили се в заведение в града, предаде Франс прес.

Каталунските власти потвърдиха за 13 убити и най-малко 50 ранени при атаката с микробус.

Предполагаемият наемател на микробуса, използван при нападението, е бил задържан, предаде ТАСС, като се позова на испанския вестник "Публико".

Това е мъж на име Дрис Укабир. Той е с постоянен адрес в Санта Перпетуа де Могода, северно предградие на столицата на Каталуния, съобщи друг испански вестник, "Паис".

Заедно с Укабир е бил задържан още един човек, свързан с днешната атака, допълни "Публико".

Вестник "Вангуардия" съобщи, че един от предполагаемите организатори на нападението е бил убит в престрелка с полицията, предаде ТАСС. Това е станало в община Сан Жуст Десверн, на около 10 километра от град Барселона.

По данни на "Паис" микробусът е преминал над 530 метра по туристическата улица "Рамбла" в центъра на Барселона, помитайки хората по пътя си.

Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "24 орас".

Впоследствие местните власти съобщиха, цитирани от Ройтерс, че този автомобил е бил намерен в малкия каталунски град Вик. Според испански медии вторият микробус е бил използван от нападателите, за да избягат.

Междувременно в Барселона автомобил блъсна трима полицаи, които опитали да го спрат за проверка на булевард "Диагонал", предаде още ТАСС.

Не е ясно дали шофьорът е свързан с атаката в града. След като блъснал полицаите, той избягал с колата от местопроизшествието.

Към 21.30 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при извършения терористичен акт в Барселона, съобщи МВнР.

(БТА)