Гражданите на Европейския съюз ще могат да посещават Обединеното кралство след Brexit без визи, пише „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

Според източници на изданието това съвсем не значи, че европейците получават автоматично право за безсрочно оставане. Ако искат да работят в страната, те ще трябва да спазват новите ограничения за миграцията.

Британските власти многократно заявиха, че макар Brexit да дава възможност за контролирана миграция, тя все пак няма да бъде напълно стопирана и компаниите ще продължат да наемат квалифицирани работни кадри от Стария континент.

Новият план за миграцията, очакван по-късно тази година, ще дадат яснота за намеренията на правителството относно влизането във Великобритания и условията за оставане и търсене на работа или образование в страната. Те ще влязат в сила по време на евентуалния преходен период, който ще последва завършека на Brexit през март 2019 г.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г. привържениците на Brexit спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за стартирането на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година.