Внезапно възникнал проблем с прелеза на индустриалиня ЖП клон на КЦМ може да спъне предстоящия ремонт и доизграждане на Околовръстното шосе на Пловдив, научи ексклузивно Glas.bg. Това стана ясно днес минути след инспекцията на премиера Бойко Борисов на започналото разширение на пътя Пловдив - Асеновград.

В моменат преминаването става с бариери. Влакове там минават по 4 пъти на ден и когато се спуснат бариерите, опашките по Околовръстното и пътя за Асеновград стават огромни. Според плановете сегашното опасно кръстовище за асеновградския път ще бъде заменено с кръгово, което след това ще прерасне в пътет възел с достроявянето на 7-километровия участък от Околовръстното на Пловдив.

Човек от КЦМ днес в разговор с директора на АПИ инж. Дончо Атанасов заяви желанието прелезът да продължи да функционира така и занапред. Това беше посрещнато на нож от хората на Атанасов, както и от кметовете селата покрай Околовръстното: "Скоростен път за милиони и изведнъж прелез с бариери и опашки", възмути се една от служителките на Пътното.

Възможните решения са две: вдигането на линията на надлез или автомобилен подлез по нея. Първият вариант обаче е неизпълнил, защото профилът не позволява изграждането на такова съоръжение - наклонът е 2 на 1000. Освен това точно оттам преминават и 400 kW далекопроводи. При изграждането на подлез под линията всички неудобства ще бъдат избегнати.