В урок за 20-годишна британка, която взе решение по време лятна почивка в България да „украси“ с къна татуировка се превърна този експеримент, споделя същата с приятелите си в интернет, за да ги предпази.

По време на разходката си по плажа, младата девойка била убедена от случаен да изрисува върху ръката й красиво цвете с къна, разказва в. Български новини.

 
В продължение на десет дни девойката се радвала на красивото изображение, но бавно цветето започнало да избледнява и на мястото му се появил неприятен сърбеж и красивото цвете се превърнало в голяма рана с малки мехури.

Девойката посетила болница в родината си, където лекари констатирали, че раната е причинена от химическо изгаряне, което най-вероятно ще остави трайни белези и се препоръчва лечение с антибиотици, за да се предотврати по-нататъшно заразяване.

Чертана къна е различна от естествената, която се добива от растения и е безвредна. Често не се прави разлика между двете, но черната къна съдържа химикали, един то които е т.нар. PPD, който има и широко приложение в боите за коса. Задължително е обаче, ако ползвате такава къна, или боя за коса, която го съдържа, да си направите тест за алергия към него, защото последствията могат да бъдат доста неприятни, какъвто е случаят с момичето.