Духовният водач на Тибет Далай Лама се прояви и като духовит ( полубог, какъвто е за вярващите будисти в Тибет). В интервю за руския вестник “Комерсант” , той заяви, че мечтае щабът на НАТО да се премести в Москва.

Тибетският лидер в изгнание поясни, че “ руският манталитет” е символ за враждебна на НАТО сила. Ето защо с едно преместването на щаба на Алианса в Москва “ на всички психологически ще ни олекне, ще се появи усещането, че сега вие ( т.е. руснаците – бел. ivo.bg) и американците сте заедно”!

Пожеланието на Далай Лама не включва хипотезата Русия може да победи НАТО, а само мечтата Русия …да се окаже на практика победена на терена на собствената й самоизолация и враждебност към Запада, пожелавайки сама да се присъедини към него. С други думи Далай Лама пожелава на Русия да осъществи древния римски принцип : “ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него”. Препоръката му може да се разчете и като “всуе се пънете, по-добре бъдете реалисти и се възползвайте от реалността”.

Нещо подобно се случи на ( малка) България.  Далай Лама ни го пожела през 1992 г., когато беше на първо посещение у нас. То стана една от най-ключовите илюстрации на рязката ( все пак) промяна в позиционирането на страната ни в световната координационна система след падането на Берлинската стена.

Преди 25 години, когато Атлантическият клуб беше домакин на тази визита в България ( видно от снимката с автора на тези редове), появата на Далай Лама в София беше “сензационна новост”, а очакванията България да стане член на Атлантическия алианс бяха повече от мираж. Пожеланията от рода на това, изглеждаха като малко вероятна песпектива, родена от ума на шегаджия.

Винаги добре приетият на Запад и винаги гоненият ( за да не дразнят Мао и наследниците му в Китай) от източните ( и др. подобни) диктатури Далай Лама се оказа пророк- не точно в родината си, но поне по отношение на България. Още по-фантастично е пожеланието му Москва да стане столица на НАТО.

Но да не пречим на мечтателя да мечтае и да не му се присмиваме. Защото той е също така и визионер, надживял доста величини в международната политика, оказали се с малотраен срок на годност.

И накрая, ако позволите, една фриволна аналогия и от мен: изказването на Далай Лама напомня на прословутата интродукция на Мартин Лутър Кинг , в речта му, която започва с “имам една мечта”, повтаряйки фразата три пъти.

Кинг се бореше за мир. Далай Лама – също, съзнавайки, че само промяната в “руския манталитет” може да гарантира стабилно световния мир.

Share on Facebook