9 незаконни гаражи в район "Южен“ бяха премахнати днес. Собствениците на металните клетки са били предварително уведомени за акцията и премахването им тана без съпротива от тяхна страна. 

"Над 2600 гаража се намират в района, като някои от тях са поставени още преди 20 години без никакъв план – върху зелени площи или на нерегламентирани места", припомни кметът на района Борислав Инчев.

Освен проблемът с незаконните гаражи, администрацията на района има проблем и с несъбрани вземания по договори за наем в размер на 48 000 лв., а 52-а собственици на гаражни клетки вече са дадени на частен съдебен изпълнител. Някои от тях не са плащали повече от година, като "рекордьорът“ не се е издължил за 40 месеца.

"До ЧСИ се стига когато длъжникът не съдейства или заяви, че няма да плати", обясни кметът Инчев. Преди крайната мярка всеки от длъжниците е проверен за това по каква причината не плаща месечния наем на гаража си, направени са и индивидуални погасителни планове.  Досега по тази схема администрацията си е възстановила 14 хиляди лева от дълга.

Миналата година от наем на гаражи кметството е събрало 680 000 лв.