Жените са се радвали на по-голямо сексуално удоволствие по време на социализма. Това твърди авторитетният американски ежедневник „Ню Йорк таймс” в свой материал, посветен на интимните ласки в Източния блок.
 
Изданието цитира сравнително социологическо проучване сред жените в Източна и Западна Германия, проведено след обединението през 1990 година, което установило, че дамите от ГДР имали два пъти повече оргазми, отколкото западните госпожи, пише „Телеграф”.
 
„Когато американците мислят за комунизма в Източна Европа, те си представят ограниченията за пътуване, мрачните пейзажи от сви бетон, нещастните мъже и жени, кретащи на дълги опашки, за да пазаруват  в празни магазини, и служби за сигурност, навиращи си носа в личния живот на гражданите.
 
Докато голяма част от това е вярно, нашият колективен стереотип за комунистическия живот не разказва цялата история. Някои вероятно си спомнят, че жените от Източния блок се радваха на много права и привилегии, които не бяха известни в либералните демокрации тогава, включително големи държавни инвестиции в тяхното образование и обучение, пълното им включване в работната сила, щедри отпуски по майчинство и гарантирана безплатна грижа за децата. Но има едно предимство, което получи малко внимание: жените се радваха на повече сексуално удоволствие по време на комунизма, пише „Ню Йорк таймс”.
 
Изданието посочва като пример българката Ана Дурчева, чийто сексуален живот навремето е бил по-удовлетворяващ от този на дъщеря й, която живее доста по-стресиращо днес. „Всичко, което прави, е работа и работа, и когато се прибира у дома през нощта, е прекалено уморена, за да бъде със съпруга си. Но няма значение, защото и той е изморен”, разказва г-жа Дурчева.

„Разбира се, някои неща бяха лоши през това време, но животът ми беше пълен с романтика. След развода си имах работа и заплата и не ми трябваше мъж да ме подкрепя. Можех да правя това сама, както пожелаех”, споделя 72-годишната жена пред „Ню Йорк таймс”.