Много българи гледаха като ударени с мокър парцал как Реал и Манчестър Юнайтед решават съдбата на Суперкупата не къде да е, а на стадион "Филип Втори Македонски" в Скопие. Не на "Васил Левски" в София, а в Скопие. Що стана, че не вечерахме?, питаха се нашите фенове, които са в пъти повече от тези на комшиите.

Коментарите са излишни. Ще изложим само фактите около великолепното спортно съоръжение в Скопие.

Арена "Филип Втори Македонски" наистина заслужава звучно "Браво!". Причината не са само размерите на спортното съоръжение и цялата дълга история по построяването му. Стадионът е един от най-големите на Балканите, а в типичния си стил, македонците успяха да го презентират пред футболния свят по най-добрия начин.

Стадионът всъщност започва да се изгражда през далечната 1947 г. в градския парк на македонската столица. 

 

Разпадането на Югославия обаче спира строителните работи. Македония първо трябва да изкове своята независимост и държавното си управление, преди да мисли за футбол.

Арената дочаква своя час и през 2006 г., когато с указ 19-6111/1 на народното събрание на страната, се дава началото на строежа на Северната трибуна. Мисията на управляващите е една - Македония да има стадион, който отговаря на всички световни стандарти и да посреща големи футболни величия.

На 4 януари 2008 г. е разрушен съществуващият сектор. Година и 8 месеца по-късно на негово място се появява трибуна с капацитет от 10 328 места - 9 586 за фенове, 248 за медии и 494 за ВИП гости. Изградени са нови съблекални, помещения за съдиите и делегатите на мача, офиси и фитнес, а зоната за специални гости разполага с ресторант. При построяването на трибуната са спазени и най-строгите противопожарни правила. При възникнал инцидент публиката може да напусне стадиона за 7,5 минути.

 

Изцяло подменено е осветлението, като вече няма стълбове, а 144 нови рефлектора, монтирани върху самите трибуни. По този начин сенките на терена са сведени до минимум. 

Новата трибуна съвсем скоро отпразнува 8 години. Открита е тържествено на 2 август (Илинден) - националния празник на Македония.

10 дни по-късно се състои и първият футболен мач. Националният отбор на страната приема в новия си дом световните шампиони от Испания. Поводът е 100 години футбол в Македония.С толкова модерна Северна, Южната трибуна плаче за реконструкция. Тя е започната няколко дни по-късно и приключва на 29 юли 2010 г., когато местният Работнички домакинства на Ливърпул в среща от третия предварителен кръг на Лига Европа.

Западният и източният сектор са изградени наново и открити година по-късно. Така стадионът се сдобива с още 11 924 седящи места. За пореден път е напълно сменено и подсилено осветлението на арената.

 

През юли 2012 г. "Филип Втори Македонски" получава нова писта за лека атлетика. Теренът пък е оборудван с автоматична поливна система, отопление за зимните месеци и система за извеждане на дъждовната вода.

Стадион "Филип Втори Македонски" не е евтин! Спекулациите в Македония във връзка с обществените поръчки и разходите при строежа не отстъпват на познатите ни. Той струва 60 млн. евро по официални данни, като до 2008 г. са вложени 32 млн. от сумата.

 

Съоръжението обаче не е само спортно, въпреки че на него мачовете от местното първенство играят "Вардар" и "Работнички", а националния отбор домакинства именно там. Най-многобройни зрители "Филип Втори Македонски" събира на концерти. 

През 2012 г. стадионът приема около 50 хил. зрители, които наблюдават сборен концерт на македонски звезди по повод 8 септември - деня на независимост на страната.

 

През 2014 г. сръбският певец Желко Йоксимович пее пред 45 хил. почитатели.

Снощи със сигурност бе подобрен рекордът за посещаемост на футболно събитие. Мегатимовете на Реал и Манчестър Юнайтед разпродадоха всички 32 хил. седящи места.

Дето се вика, коментарите са излишни. Тук си строим с държавни пари трибуна "Моци", на "Герена" се прави козирка найста година, на "Армията" липсват тоалетни, а за да стигнеш до стадион "Славия" си е истинско приключение. То там трябваше да е и новия ни стадион, ама германците нещо избягаха от Бате Венци и Маджо...Стадион "Ботев" в Пловдив е замразен заради далаверите на Цецо Василев. Бившият "Юрий Гагарин" във Варна е само една разкопка от години и нищо....

Ако във "Васил Левски" бяха вложени 60 млн. евро (може и по-малко, ако не се откраднат) той, а не този в Скопие щеше да приеме финала за Суперкупата. Да не говорим за великолепния стадион "Пловдив", който е една руина от години.

Сега само си цъкаме и плюем, както винаги. Направихме "Арена Армеец" и веднага започна да се сипе огън и жупел по нея. Много пари глътнала, а за пенсии нямало. Така е и с другите нови спортни зали. Само да припомним, че модерен стадион и спортни зали в Македония има, а там и пенсиите са по-големи от българските. Значи проблемите са ни някъде другаде....!?