Може би сте прочели из български медии за 7-годишното момиченце Жулиет, което получило силиконови импланти за Коледа от собствената си майка и след препоръка от психиатър - че, за да излезе от депресията детето трябва да получи каквото иска.

И още по повод на момичето от снимката:

„Повечето деца на тази възраст ще се зарадват на парти с Джъстин Бийбър за Коледа, но не и Джулиет Менсън, която моли родителите си от 5-годишна за силиконови импланти. В началото майка й Дана се опитва да й обясни, че когато порасне гърдите й ще пораснат, но Жулиет не желае да се откаже от съкровеното си желание. Тя пита родителите си по няколко пъти на ден за силиконовите импланти. Родителите й дори я водят на психиатър, но за съжаление докторът Едуардо Рамирес също е на мнение, че момиченцето трябва да получи импланти. Според него желанието й е правилно и това е единственото нещо, което ще излекува депресията й.  Така Дана се съгласява да даде на дъщеря си, това което иска.”.

Така.

А сега е време да се посмеем на „колегите“, които очевидно не се занимават с проверка на фактите и да ги дамгосаме с печата – ФАЛШИВИ НОВИНИ.

Първо, детето от снимката е „пипнато“ с фотошоп.

Второ – тази новина за малката Жулиет с големите силиконови гърди тръгва от сатиричен новинарски сайт, който измисля фикционално момиче, чиято майка разрешава да й се направи пластична операция.

На 7 февруари тази година, сайтът  World News Daily Report публикува ироничния си текст за Жулиет, пуска фотошопнати снимки и оттам тръгва заблудата. Новината се разпространява като зараза из различни сайтове, макар че при проверката се установява, че няма позоваване на нито една нормална, достоверна  медия.

За сметка на това, в самия сайт на WNDR има скромно описание, в което се разяснява, че „сатиричния характер на текстовете“ е концепция на сайта, а героите и историите не съществуват и са измислени, макар понякога базирани на някои истински случаи.

За сметка на това, в България не се занимаваме  много често с истината – ШОК, БОМБА, УЖАС. 7-ГОДИШНО МОМИЧЕ СИ СЛОЖИ СИЛИКОН!

Да, ама не!

Внимавайте какво четете.

***

Fact check.